Media

Den viktigaste nyhetskällan i Togo är radion, både de statliga och privatägda, men även den statliga Tv:n har sin del. Man har två Tv- och radiobolag i Togo, Radiodiffusion och Télévision Togolaise, båda sänder självklart på franska eftersom det är det officiella språket. Tidningar finns det självklart också, ett flertal privatägda och statliga veckotidningar finns, men bara en dagstidning (statligt ägd); Togo Presse. 


När man bara rabblar upp vilka sorters medier som finns i landet så låter det inte så illa, i och med att de har ett par privatägda medier. Men så bra som det låter är det inte. Makthavarnas makt över landets medier är stor, lika så självcensuren bland journalisterna. De privata medieföretagen som finns har extra uppsyn på sig efter de politiska oroligheterna år 2005. 2006 lugnade allt ner sig, men journalisterna har det fortfarande tufft eftersom övervakning och trakasserier kan komma emot dem när som helst. Dock behöver de inte vara rädda för att åka in i fängelse för det de skriver längre, eftersom Togo då skulle bryta mot avtalet som de gjorde med EU, 2004.


Togo Presse, landets största tidning stöttar fullt ut presidenten. Det första man ser när man går in på deras hemsida är en bild av den nuvarande presidenten, Gnassingbé Eyadéma. Har läst lite på hemsidan och det verkar som om politiken har en viktig del i tidningen, eftersom politik är edt som kommer upp på förstasidan. Om man fortsätter kolla runt på hemsidan kommer man läsa lite kort om andra sorters nyheter, bland annat om någon togoles som hade blivit frigiven från Al-Qaida. Räknade hur många nyheter som fanns på hemsidan och fick det till tre, och alla handlade om rika och ”viktiga” människor och inga om vanliga människor. Resten av hemsidan är tom.Detta är mitt sista inlägg! :D Tack å hej!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0