Togo Geografi

Togo är ett långsmalt land som ligger på Afrikas västra sida. Landet har en kustsida som är runt 5,6 mil och är den sydligaste delen av landet. Denna del av landet är mycket frodigt och har både regnskog, blåa laguner och vackra sandstränder. Landet har mycket bördig jord som sträcker över halva landet, den andra halvan består av savann. Togo är ett mycket platt land med endast några få berg i den centrala delen av landet. Den högsta toppen heter Mont Agou och når upp till 986 meter över havet.


I Togo bor 6 miljoner invånare varav majoriteten är av etniciteten ewe, mina och kabre. De flesta tillhör olika lokala religioner men kristendomen och islam har också en stor del i landet med i landet. Hela 29 % av befolkningen är kristen och de resterande 20 % är muslimsk.


Det officiella språket i landet är franska, dock talar man ewe och mina i södra delen av Togo och kabaye och dagomba i den norra delen.


Huvudstaden heter Lomé och har 1,2 miljoner invånare. Staden ligger utmed kusten mot Guineabukten och är en viktig hamnstad och landets finansiella mittpunkt.


En viktig exportprodukt är Fosfater som är ett slags salt som man även kan använda som gödningsmedel, men mycket annat producerar man själv. Över hälften av alla invånare är jordbrukare och producerar både kaffe, bomull och kakao.


Valutan är CFA-franc som är en mycket vanlig valuta i Afrika på grund av kolonitiden från Europa.


Första gången som Européerna kom till Toga var någon gång på 1400-talet och blev självständigt från Frankrike år 1960.


Källa:

http://www.geografi.nu/togo.php


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0