Mer om geografin i Togo

Som jag säkert skrev i ett tidigare inlägg så är Togos natur väldigt varierande. Den korta kusten består av vackra sandstränder och bidrar med mycket fuktig luft. Denna sydliga del bjuder även på ett flertal laguner och sjöar som bland annat Togosjön. Aningen över kusen finner man slättlandet som till stor del är täckt av regnskog. Över mittersta delen av Togo sträcker savannen ut sig där man om man har tur kan se en och annan elefant. Längst i norr övergår landet i stäppmark.

Mellersta och södra delen av landet är orter som blivit upptäckta av turister från västvärlden, bland annat Sverige. Till Togo kommer man för att ta del av den vackre naturen, den tropiska värmen, de vackra sandstränderna och savannerna.  Detta är självklart något som flera av invånarna tjänar på. I huvudstaden Lome hittar jag genom hotells.com fyra hotell som på bilderna verkar ha riktigt bra kvalitet. Genom turister kan man tjäna mycket pengar. Att sälja souvenirer, ta inträde till sevärdheter, starta hotell och så vidare finns det möjlighet för flera att ha råd med mat på borden.

Den största inkomstkällan är dock jordbruk som täcker hela 40 % av BNP. Råvarorna som man odlar exporterar man till andra länder. De viktigaste exportvarorna är bomull och fosfat, men man exporterar även kakao, kaffe och palmolja.  Att landet kan tjäna pengar på att exportera råvaror så som de gör idag har de den gamla kolonitiden att tacka, som byggde upp ett behov av denna sorts varor.

Fosfat är landets största naturtillgång men exporten av den har sedan slutet av 1990-talet minskat. Produktionen har grått från ca 3 miljoner ton till en miljon ton. Detta beror bland annat på att det har varit en del tvister i fosfatföretaget (som delvis ägs av staten), och dels för att det inte är lika lätt att få tag på fosfat som det en gång har varit, naturtillgångarna har börja tryta.



Förutom råvaror som ska exporteras odlar man basgrödor som kassava, jams, majs, hirs, sorghum, och ris. Tack vare den frodiga jorden (som bland annat beror på regnperioderna, södra Togo har regnperioder två gånger om året) klarar sig Togo för det mesta på egna ben, men när torkan kommer uppstår problem och landets fattigdom visar sig allt tydligare. De fattiga får försöka skaffa sig mat och pengar på annat vis, vilket är här som bland annat barnarbete och barnhandel kommer in i bilden. Barnarbete och barnhandel har varit olagligt i flera år nu, ändå är det många som inte följer den lagen.

Anledningen till att så många är jordbrukare i dagens Togo är för att många saknar en bra utbildning. Även om grundskolan är gratis i Togo finns det ändå många skolor som finner sätt att tjäna pengar på skolbarnen. Detta gör att många hoppar av eller struntar att gå i skolan och fattigdomen får inget slut.(Man brukar ju säga att vägen ut ur fattigdomen är genom utbildning).



Dock antar jag att så länge exportvarorna fortfarande behövs och Togos naturresurser inte tar slut kommer landet ändå klara sig ett bra tag till. Dock är lösningen bara tillfällig eftersom resurserna som de så kraftigt brukar kommer ta slut någon gång.


Kommentarer
Postat av: Roger Wisberg

Vilket bra inlägg! Jag tycker du gör en helt korrekt analys av landets förutsättningar, speciellt vad gäller naturtillgångarna. Som du skriver är det bara en tillfällig lösning, och problemet med politiska lösningar är de ofta är ganska kortsiktiga. Politikers mål att bli omvalda tenderar ibland att gå före långsiktiga lösningar för landet. Bra skrivet!

2011-02-18 @ 14:05:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0